Motywacją do przeprowadzenia badań dotyczących oceny zawartości cysteiny i metioniny, najważniejszych aminokwasów budujących płytkę paznokcia, były osobiste obserwacje dr hab. Kamili Borowczyk z Katedry Chemii Środowiska, Wydziału Chemii UŁ, która po około dwóch miesiącach regularnego stosowania lakierów hybrydowych zaobserwowała, że po usunięciu kolejnej warstwy lakieru hybrydowego paznokcie naukowczyni stały się inne – delikatne, wyginające się, cienkie jak papier i bardzo wysuszone, wręcz popękane.
Dr hab. Kamila Borowczyk pierwszy etap eksperymentów przeprowadziła z wykorzystaniem własnych paznokci jako materiału do badań, by kolejno rozszerzyć te badania o 14 chętnych osób, którym regularnie nakładano lakier hybrydowy i pobierano potrzebne próbki. Metodą badawczą na jaką zdecydowała się chemiczka z zespołu profa. dra hab. Rafała Głowackiego była wysokosprawna chromatografia cieczowa, której zaletą jest fakt, że do przeprowadzenia analizy wystarczy próbka wielkości kropli łzy – było to niezwykle istotne ze względu na to, że nie zawsze tej próbki było dużo – w końcu paznokcie rosną w różnym tempie.
Naukowczyni zależało na tym, by etapy mierzenia grubości paznokcia, nakładania lakieru bazowego, lakieru kolorowego, lakieru wierzchniego oraz usuwania starej warstwy lakieru były wykonywane sterylnie, w ten sam sposób. Z tego powodu procedurę tą wykonywała jedna osoba, która ukończyła potrzebne do tego kursy.
Badania prowadzone w zespole Katedry Chemii Środowiska udowodniły, że stosowanie lakierów hybrydowych ma negatywny wpływ na płytkę paznokcia. Z chemicznego punktu widzenia obserwujemy, że w po 6 miesiącach stosowania stylizacji paznokci z wykorzystaniem promieniowania UV w znaczącym stopniu obniża się ilość aminokwasów budujących płytkę paznokcia – wspomnianych na początku budulców – cysteiny i metioniny.
W przypadku pierwszego związku, czyli cysteiny ilość tego aminokwasów w płytkach po półrocznym stosowaniu lakierów hybrydowych zmniejszyła się o 22%, a w przypadku metioniny o ponad 30%!
Więcej na temat przebiegu badań dr hab. Kamili Borowczyk z Katedry Chemii Środowiska, Wydziału Chemii UŁ i uzyskanych przez nią wniosków można przeczytać tutaj.
Materiał z niedzielnego wydania Pytania na Śniadanie TVP można zobaczyć na stronie pytanienasniadanie.tvp.pl.
Redakcja: Biuro Prasowe UŁ