W krąg zainteresowań badawczych dr Szymańskiego wpisuje się paremiologia (przysłowioznawstwo) i frazeologia, ale także etnolingwistyka (w skrócie: związki języka i kultury) i socjolingwistyka (język w odniesieniu do społeczeństwa). Każda społeczność językowo-kulturowa postrzega, interpretuje, syntetyzuje i utrwala w paremiach otaczającą rzeczywistość na swój sposób, czerpiąc jednocześnie z wpływów zewnętrznych i dzieląc pewne części swojego spojrzenia na świat z innymi społecznościami. Przysłowia stanowią więc jedną z bram do złożonego uniwersum kulturowego, a refleksja nad nimi może przebiegać z wielu perspektyw: leksykalnej, dydaktycznej, etnolingwistycznej, traduktologicznej itd. W trakcie nauki w szkole doktorskiej podjął współpracę z grupą badawczą Parefras z Uniwersytetu Complutense w Madrycie, a w najbliższej przyszłości planuję kontynuować kontrastywne badania paremiologiczne.
Tytuł pracy
„Paremie z zakresu jedzenia i picia w językach hiszpańskim i polskim".
"Las paremias de la comida y la bebida en español y polaco".
Rozprawa doktorska wpisuje się w nurt badań paremiologii kontrastywnej i stanowi studium hiszpańskich, meksykańskich i polskich paremii gastronomicznych w ujęciu leksykalnym, etnolingwistycznym i traduktologicznym. Przysłowia z zakresu jedzenia i picia stanowią odbicie kultury gastronomicznej każdej z tych trzech społeczności językowo-kulturowych i można zaobserwować w nich ogólną panoramę kwestii żywieniowych, ich podstawę i hierarchię, a także szereg koncepcji związanych z jedzeniem i piciem.
Odwiedź repozytorium UŁ i przeczytaj tę pracę.
Motto
„All work and no play makes Jack a dull boy".