Najczęściej wyszukiwane:

Katedra Informatologii i Bibliologii

dr Jakub Szymański

Wydział Filologiczny UŁDziedzina nauk humanistycznych > Dyscyplina językoznawstwo
Opublikowano:

W krąg zainteresowań badawczych dr Szymańskiego wpisuje się paremiologia (przysłowioznawstwo) i frazeologia, ale także etnolingwistyka (w skrócie: związki języka i kultury) i socjolingwistyka (język w odniesieniu do społeczeństwa). Każda społeczność językowo-kulturowa postrzega, interpretuje, syntetyzuje i utrwala w paremiach otaczającą rzeczywistość na swój sposób, czerpiąc jednocześnie z wpływów zewnętrznych i dzieląc pewne części swojego spojrzenia na świat z innymi społecznościami. Przysłowia stanowią więc jedną z bram do złożonego uniwersum kulturowego, a refleksja nad nimi może przebiegać z wielu perspektyw: leksykalnej, dydaktycznej, etnolingwistycznej, traduktologicznej itd. W trakcie nauki w szkole doktorskiej podjął współpracę z grupą badawczą Parefras z Uniwersytetu Complutense w Madrycie, a w najbliższej przyszłości planuję kontynuować kontrastywne badania paremiologiczne. 

Tytuł pracy
„Paremie z zakresu jedzenia i picia w językach hiszpańskim i polskim".
"Las paremias de la comida y la bebida en español y polaco".

Rozprawa doktorska wpisuje się w nurt badań paremiologii kontrastywnej i stanowi studium hiszpańskich, meksykańskich i polskich paremii gastronomicznych w ujęciu leksykalnym, etnolingwistycznym i traduktologicznym. Przysłowia z zakresu jedzenia i picia stanowią odbicie kultury gastronomicznej każdej z tych trzech społeczności językowo-kulturowych i można zaobserwować w nich ogólną panoramę kwestii żywieniowych, ich podstawę i hierarchię, a także szereg koncepcji związanych z jedzeniem i piciem. 

Odwiedź repozytorium UŁ i przeczytaj tę pracę.

Motto
„All work and no play makes Jack a dull boy".

dr Jakub Szymański - wręczenie doktoratu

Katedra Informatologii i Bibliologii
Uniwersytetu Łódzkiego

ul. Pomorska 171/173, pok. 4.49
90-236 Łódź

informatologia@uni.lodz.pl
tel. 42 635 69 12

 

Funduszepleu
Projekt Multiportalu UŁ współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej w ramach konkursu NCBR