Psia Kość! Współpraca na rzecz podopiecznych Schroniska dla Zwierząt w Łodzi
Społeczność Uniwersytetu Łódzkiego co roku w listopadzie łączy siły i wspiera podopiecznych Schroniska dla Zwierząt w Łodzi. To już 14 edycja naszej zbiórki, a w tym roku wyjątkowa, ze względu na to, że nasza społeczność świętuje 80-lecie. Ten okrągły jubileusz pozwala nam powrócić do ważnych dla nas wartości i podejścia skupionego na ludziach i ich dobrostanie. O inicjatywie i corocznej współpracy Uniwersytetu Łódzkiego ze Schroniskiem dla Zwierząt w Łodzi w ramach akcji Psia Kość, podczas październikowego śniadania prasowego UŁ, mówił Radosław Antoniak, osoba pracująca i były wolontariusz Schroniska dla Zwierząt w Łodzi:
Serdecznie dziękujemy za dotąd uzbieraną karmę, której jest już ponad 7 ton. Potrzeby schroniska są jednak nadal duże – dla naszych zwierząt wydawane jest dziennie około 100 kg karmy. Są to karmy różnego rodzaju: specjalistyczne, ale mamy również pod opieką chore zwierzęta, które muszą jeść karmy dedykowane pod ich choroby. Zachęcamy również do przynoszenia koców, ręczników, mocnych smyczy, których brakuje dla naszych wolontariuszy, a mamy ich już ponad stu. Cały czas również zachęcamy do odpowiedzialnych adopcji i do pomocy Schronisku.
Na spotkaniu obecny był również gość specjalny – podopieczny schroniska, pies Natan, z którego pieskim CV można zapoznać się na stronie Schroniska dla Zwierząt w Łodzi. Brak jednej łapki nie przeszkodził mu w zdobyciu serc i zarażeniu pozytywną energią wszystkich uczestników październikowego śniadania prasowego UŁ.

Uwaga na grejpfruty, zioła i sery pleśniowe. Nawet zdrowa dieta może zakłócić działanie leków – ostrzegają naukowcy i naukowczynie z UŁ
Popijanie leków sokiem grejpfrutowym, stosowanie ziół na poprawę nastroju czy kolacja z serem pleśniowym – choć pozornie nieszkodliwe, mogą prowadzić do groźnych interakcji z zażywanymi lekami. W skrajnych przypadkach – nawet do zawału, udaru lub odrzutu przeszczepu. Prof. dr hab. Bożena Bukowska z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ na październikowym śniadaniu prasowym UŁ mówiła, jak istotne jest świadome łączenie farmakoterapii z dietą i suplementacją:
Związki obecne w produktach spożywczych, suplementach czy ziołach mogą hamować, zmniejszać albo zwiększać stężeniem leku we krwi. To oczywiście przekłada się na skuteczność działania przyjmowanego leku jak i oczywiście na jego bezpieczeństwo. Do produktów spożywczych, które mogą prowadzić do takiej reakcji należą związku obecne w soku z grejpfruta, granatu, czarnej morwy, żurawiny, jak również niektóre zioła, takie jak: cytryniec chiński. Te związki powodują zahamowanie aktywności enzymów, które uczestniczą w metabolizmie leków, co skutkuje zwiększeniem stężenia leku w organizmie i w zależności od tego jaki to jest lek może doprowadzać do różnych efektów. Ważne jest, aby czytać ulotki, ale również rozmawiać z lekarzem i nie przesadzać z ilością brania prozdrowotnych substancji i konsultowanie ich zażywania z lekarzem, ponieważ to, że coś jest zdrowe, nie musi oznaczać, że jest bezpieczne – może zawierać związki, które będą wpływały na stężenie leków.
Zespół badawczy UŁ przypomina: o interakcje łatwo, a ich skutki mogą być bardzo poważne. Świadome łączenie leków z żywnością i suplementami to dziś konieczność - nie tylko w przypadku osób starszych.
Projekty Science Hub UniLodz – edycja UNIC. Tematyka naszych projektów
Dwanaście zespołów otrzyma wsparcie na swoje interdyscyplinarne pomysły badawcze w ramach Science Hub UniLodz – edycja UNIC, o czym mówił dziennikarzom na śniadaniu prasowym UŁ dr Błażej Filanowski z Wydziału Filologicznego UŁ:
12 zespołów tworzą badacze i badaczki oraz osoby studiujące z UniLodz, a także międzynarodowych uczelni zrzeszonych w ramach sojuszu UNIC oraz instytucje, firmy, organizacje pozarządowe z Łodzi. Tematami są m.in. rewitalizacja, to jak wpływa ona na mieszkańców, zieleń miejska, m.in. jej jakość oraz to jak różne mikroorganizmy mogą wpływać na jej dobry stan. Tematyką projektów jest również nieoficjalne nazewnictwo miejskie, czyli chociażby to, skąd wzięła się „stajnia jednorożców”. Mamy też badania, dotyczące tego jak wygląda audiosfera, czyli pejzaż dźwiękowy miast i mocno społeczne projekty, dotyczące praw kobiet, sytuacji łódzkich lokatorów, a także szereg innych, związanych chociażby ze współpracą z Orientarium i funkcjonującymi tam mikroorganizmami, cząsteczkami z misją, czy kwestie tego, jakiej jakości są piaskownice w Łodzi.
Zachęcamy do zapoznania się ze składem osobowym i wszystkimi tematami badań 12 zespołów, które można znaleźć na stronie Science Hub UniLodz edycja UNIC.

Komentarze eksperckie – naukowcy UŁ w rozmowach z dziennikarzami
Podczas październikowego śniadania prasowego UŁ nie mogło zabraknąć ekspertów, dzielących się swoją wiedzą z dziennikarzami. Dr Ewelina Kostrzewska (Wydział Filozoficzno-Historyczny UŁ) odpowiadała na pytania, dotyczące różnic w tradycjach jesiennych świąt pamięci o zmarłych – Halloween, 1 listopada i Zaduszkach. O przemijaniu, stracie i żałobie w ujęciu psychologicznym mówiła dr hab. Dorota Merecz-Kot, prof. UŁ (Wydział Nauk o Wychowaniu UŁ). Komentarzy eksperckich, na temat zbliżającej się rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, udzielał dr Marcin Szymański (Wydział Filozoficzno-Historyczny UŁ). Z kolei na pytania dziennikarzy, dotyczące inicjatywy ScienceHub i powstałych w ramach niej projektów odpowiadały dr Justyna Groblińska (Wydział Filologiczny UŁ) oraz dr Justyna Anders-Morawska (Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych UŁ) wraz z osobami studiującymi , zaangażowanymi w projekty realizowane w ramach ScienceHub edycja UNIC.

Spotkania z dziennikarzami – interesujące tematy
Idea śniadań prasowych zakłada regularne spotkania z dziennikarzami i przedstawianie im interesujących tematów z życia uczelni, w miejscu sprzyjającym rozmowom ze smacznym jedzeniem przy kawie. To także okazja do wymiany zdań i dzielenia się pomysłami, które często wynikają spontanicznie. Relacje z poprzednich spotkań i więcej informacji można znaleźć na stronie śniadania prasowe Uniwersytetu Łódzkiego.
Fotorelacja z październikowego śniadania prasowego UŁ.
Materiał: Daria Knera (Biuro Prasowe UŁ)
Zdjęcia: Maciej Andrzejewski (Centrum Komunikacji Marki UŁ)
 
 
 
 