Podczas praktycznych warsztatów edukacyjnych członkowie Koła w składzie: Klaudia Bonikowska, Aleksandra Gładys, Kornelia Kamyk, Maciej Maksymilian Krasowski oraz Emilia Nowak zapoznali małych naukowców z techniką barwienia bakterii metodą Grama. Goście mieli okazję wykonać preparaty mikroskopowe z drożdży barwionych błękitem metylenowym, wybranych gatunków grzybów oraz produktu mlecznego – kefiru.
Członkowie Koła przygotowali hodowle bakteryjne i grzybowe gatunków ważnych z punktu widzenia przemysłu i takie, które uzyskali z wymazów wykonanych z powierzchni użytkowych (np. klamka do drzwi, powietrze), zwierząt (np. łapy psa) i nieumytej dłoni. Uczestnicy mieli tym samym okazję przekonać się, jak ważna jest odpowiednia higiena rąk. W dodatku w obiektywie mikroskopu zaobserwowali wyizolowane promieniowce, które wzbudziły ich ogromne zainteresowanie.
Przyszli biotechnolodzy i mikrobiolodzy chętnie dzielili się z członkami Koła wiedzą o różnych gatunkach bakterii i grzybów.
Dziękujemy za przybycie, do zobaczenia!